Menu Close

Dirigent

Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

Voor Geert-Jan begint het allemaal met de piano, waar hij zijn vingervlugheid al van jongs af aan op uitleeft. Het kan bijna niet anders dan dat hij piano gaat studeren en dat doet hij ook, aan het conservatorium van Groningen onder de hoede van pianist Paul Komen, bij wie hij in 2002 afstudeert. Tijdens zijn studie wordt hij gegrepen door een andere tak van sport, het dirigeren. En hij is een talent; in zijn handen wordt elk koor een instrument dat muziek maakt. Hij pakt de studie op bij Louis Buskens, eveneens in Groningen, en studeert af in 2002 met een uitvoering van het Requiem van Duruflé in de versie voor solisten, koor, klein orkest en orgel.

Inmiddels is Geert-Jan uitgegroeid tot een veelgevraagd dirigent. In 2005 beleeft hij een doorbraak op nationaal niveau als hij als enige Nederlander mag deelnemen aan de prestigieuze Eric Ericson Masterclass, met docenten Simon Halsey en André Thomas. Als gevolg hiervan wordt hij voor het seizoen 2006-2007 aangesteld als assistent-dirigent van het Groot Omroepkoor. Sindsdien is hij regelmatig gastdirigent bij dit koor, en ook andere professionele gezelschappen zoals het Nederlands Kamerkoor, Capella Frisiae en Bachkoor Holland weten hem te vinden.

Veel bekendheid verwierf Geert-Jan met het Vocaal Ensemble Cantatrix, waarvan hij tot april 2015 de artistiek leider was. Onder zijn handen groeide dit koor uit tot een internationaal bejubeld gezelschap dat vele prijzen won op muziekfestivals in heel Europa. In 2009 werd Geert-Jan uitgeroepen tot beste dirigent van het koorconcours Seghizzi in Gorizia (Italië). Sindsdien krijgt hij overal uit Europa uitnodigingen om lezingen te geven, concerten te dirigeren, of om te jureren bij koorconcoursen. Het didactische aspect van zijn nevenactiviteiten ligt hem goed. In Nederland geeft Geert-Jan regelmatig workshops dirigeren, en tevens is hij als hoofddocent verbonden aan de Leiderschap Academie Dirigenten (LEAD), die in het najaar van 2014 van start is gegaan.

Naast Dualis dirigeert Geert-Jan ook het Toonkunstkoor Bekker.

Website Geert-Jan