kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland

Vespers van Sergei Rachmaninov

Muziek die reikt tot in het hart, het lijf, de vingertoppen: de warmbloedige klanken van de Russisch-orthodoxe koormuziek doen iets met de luisteraar. Kamerkoor Dualis brengt in zijn volgende concert de culminatie van deze koorvirtuositeit: de Vespers van Rachmaninov (1873-1943).

De componist schreef de vijftien gezangen in de koude wintermaanden van 1915, voor uitvoering ter gelegenheid van de nachtwake met Pasen. Voor het acht- tot twaalfstemmige koorwerk putte Rachmaninov uit traditionele teksten en melodielijnen en slaagde er zo in om meer Russische elementen te verweven in een van oorsprong westerse kerkmuziekstijl. Met onze westerse oren horen wij vooral de hypnotiserende Russische karakteristieken: melancholieke, modale melodieën in vrije ritmiek, verrijkt met sonore harmonieën, een extreme dynamiek en – niet te vergeten – het grote stembereik dat gevraagd wordt van de zangers. Met name het zeer lage basgeluid is kenmerkend voor de Russische koorklank.

Deze zomer en de herfstmaanden daarna zal Kamerkoor Dualis zich gaan buigen over dit monumentale werk van Sergei Rachmaninov - algemeen erkend als een van de grootste composities voor a-capellakoor van de 20e eeuw.

De concerten vinden plaats op 30 november en 1 december 2013.

Programma: 
Sergej Rachmaninov - Vespers
Concertinformatie: 
30 november 2013 - 20:15
1 december 2013 - 15:00
Hippolytuskerk, Concordiaplein 1, Middelstum
BijlageGrootte
PDF-pictogram Dualis - poster Rachmaninov vespers.pdf596.87 KB