kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland

Tien liederen van revolutionaire dichters

Concerten op 13 en 14 oktober 2018

In dit najaarsconcert zingt Dualis o.a. Rachmaninov en Tsjajkovski en de zelden uitgevoerde maar wonderschone '10 gedichten van revolutionaire dichters' van Dmitri Sjostakovitsj.

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is een fascinerende figuur die als een van de weinige vooraanstaande Russische componisten erin slaagde om zich in het mijnenveld van het Stalinistische tijdperk staande te houden. Maar was hij nu werkelijk die trouwe aanhanger, propagandist zelfs, van het Sovjetregime, of was hij een heimelijke criticus? Zo op het oog maakte hij typische Sovjetkunst – groots opgezette en lekker klinkende symfonieën met een duidelijke Sovjetboodschap. Maar er wordt ook gezegd dat hij in zijn composities geheime boodschappen verwerkte waarmee hij het regime bekritiseerde. Als een luis in de pels, een geheime dissident, alleen begrepen door gelijkgestemden. We weten het gewoon niet, en die ongrijpbaarheid maakt het werk van Sjostakovitsj extra interessant.

Neem bijvoorbeeld de ‘10 gedichten op teksten van revolutionaire dichters’. De teksten staan vol dubbelzinnigheden. En we vragen ons af: waar zitten we nu naar te luisteren? Naar een weergave van de gruwelijkheden van het tsaristische rijk, of gaat het stiekem ook over Stalin. Wat we wel zeker weten is dat het wonderschone muziek is. De liederen zijn lyrisch, verhalend, bijna filmisch. Je ziet ze helemaal voor je: de twee geliefden die elkaar door de tralies heen vaarwel zeggen, de arbeiders die met vaandels uit alle hoeken en gaten komen stromen om te protesteren en de tsaar die met een handgebaar het bevel tot schieten geeft. Het is een prachtige werk, dat veel vaker uitgevoerd zou moeten worden.

Kamerkoor Dualis durft het aan en heeft zich op de Russische teksten en melodieën gestort. En nu neemt het koor onder leiding van dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen het publiek mee naar de roerige periode van de Russische revolutie, met liederen die afwisselend vertellen van de oplaaiende strijd, de roep om bloedige wraak, maar ook van ware liefde en van een ontroostbaar verdriet.

Volksliederen
Naast de revolutionaire liederen van Sjostakovitsj zingt Dualis al even mooie als melancholische werken in de Russisch-orthodoxe traditie en volksliederen van bekende componisten zoals Rachmaninov, Tsjajkovski en Glinka.

Programma
Sjostakovitsj – 10 gedichten op teksten van revolutionaire dichters, op.88; Tsjajkovski – ‘Heer, ontferm u’ uit ‘Liturgie van Joh. Chrysostomos’; Glinka – Cherubijnse Hymne; Rachmaninov – Panteley the Healer; Gretsjaninov – Of thy Mystical Supper; Ljadov – O River, my Good River; Gretsjaninov – I'll go Out

Concertinformatie: 
Zaterdag 13 oktober 2018 - 20:15
San Salvatorkerk, Hora Siccamasingel 202, Groningen
Zondag 14 oktober 2018 - 19:30
Maartenskerk, Voorstraat 39, Kollum