kamerkoor dualis
Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland

Groningen herdenkt | Requiem van Fauré

I.s.m. NAtionaal Symfonisch KAmerorkest o.l.v. Jan Vermaning

Op zondag 29 april 2012 zal er in de St. Jozefkathedraal te Groningen een bijzonder herdenkingsconcert georganiseerd worden onder de naam ‘Groningen Herdenkt’.

Uitgevoerd zal worden het Requiem van Gabriel Fauré (voor koor, solisten en orkest). Nu is een uitvoering van dit Requiem niet uniek, maar de enscenering waarin dit gaat plaatsvinden is dat wél: de verschillende delen van het monumentale stuk zullen namelijk worden afgewisseld met de voordracht van een aantal declamaties. Het betreft ongecensureerde afscheidsbrieven van Joodse gevangenen die zij schreven vanuit diverse verzamelplekken en het doorgangskamp Westerbork. Ruim honderdduizend Joden werden uit Nederland gedeporteerd (waaronder ruim 19.000 kinderen!). Slechts 5.000 kwamen levend terug……

De schriftelijke overleveringen zijn geselecteerd in nauwe samenwerking met het Verzetsmuseum en het Joods Historisch Museum uit Amsterdam, om tijdens het concert te worden voorgedragen. Tegelijkertijd zullen de originele ‘geschriften’ op enkele beeldschermen visueel zichtbaar worden gemaakt voor het publiek. Op deze wijze worden de verschrikkingen van de Jodenvervolging en de directe, persoonlijke beleving ervan samengesmolten met de emotionele en tegelijk integere muziek van Gabriel Fauré. Tijdens het concert zal de kerk met passende, verstilde kleuren worden uitgelicht om een sfeer te creëren waarin het verdriet, de hoop en de wanhoop voelbaar wordt, en daarnaast ook het geloof en de berusting in het lot…. Het concert is gratis bij te wonen, mede door de financiële steun van enkele stichtingen en sponsoren. Wel zal er bij de uitgang een vrijblijvende collecte zijn voor de gemaakte onkosten.

Het bijzondere project zal uitgevoerd worden door het Kamerkoor Dualis, sopraan Roelien van Wageningen, bariton Joep van Geffen, spreker Sieger Bijsterveld en Nationaal Symfonisch KAmerorkest o.l.v. Jan Vermaning.

Manuscript Requiem: In paradisum, m. 413
Bron: Bibliothèque Nationale, Paris.

Programma: 
Gabriel Fauré - Requiem in d mineur, op. 48
Concertinformatie: 
29 april 2012 - 16:00
BijlageGrootte
PDF-pictogram Poster Herdenkingsconcert 2012.pdf681.08 KB