kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland

De Mis van Martin

Schumann - Mealor - Pärt - Elgar

Na al het missengeweld van het jubileumjaar van Dualis kiezen we in dit nieuwe jaar… weer voor een mis! En wel een werk dat nu wordt gezien als een van mooiste koorcomposities van de 20e eeuw: de Mis van Frank Martin.

De Zwitserse componist schreef het 8-stemmige werk in 1922 waarna hij het in zijn bureaula schoof en het daar gewoon liet liggen - al die prachtige noten - tot hij het er in 1926 toch weer even uithaalde omdat hij het gevoel had dat het niet af was. Hij voegde toen het ontroerende Agnus Dei toe, en legde het hele pakket wederom in de la… De première vond uiteindelijk pas plaats in 1963 en toen werd ook duidelijk waarom Martin eerst niet wilde dat het werd uitgevoerd. Voor hem was dit meesterwerk – zo zag het zelf ook, als zijn meesterwerk – zijn eigen persoonlijke geloofsbelijdenis en om die reden vond hij dat het niet voor andermans oren bestemd was: "Ik vond het een zaak tussen God en mijzelf." En juist die bekentenis maakt de impact van dit diep emotionele werk op de luisteraar en de zanger nog vele malen groter.

Naast de Mis van Martin staan er meer mooie werken op het programma, zoals de Vier doppelchörige Gesänge van Robert Schumann, die hij in 1849 componeerde en die bol staan van de romantische verbeelding. Tot de verbeelding spreekt zeker ook Nimrod, een van de Enigma Variaties van Edward Elgar, een werk dat de harten van veel Britten sneller doet kloppen, omdat het voor hen als een tweede ‘national anthem’ voelt. Dualis zingt een arrangement voor koor, met de tekst ‘Lux aeterna’. Verder klinken er twee wonderschone en sprookjesachtige composities van de hedendaagse componist Paul Mealor, en tot slot een pareltje van Arvo Pärt, Nunc Dimittis.

Programma: 
Frank Martin - Mis voor dubbelkoor
Robert Schumann - Vier Doppelchöriche Gesänge
Paul Mealor - Lady, When I Behold the Roses Sprouting (uit: Four Madrigals on Rose Texts)
Paul Mealor - Upon a bank with roses set about (uit: Four Madrigals on Rose Texts)
Arvo Pärt - Nunc Dimittis
Edward Elgar - The Prince of Sleep
Edward Elgar - Lux Aeterna
Concertinformatie: 
8 april 2017 - 20:15
Hippolytuskerk, Concordiaplein 1, Middelstum
9 april 2017 - 15:00
Synagoge, Folkingestraat 60, Groningen
BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram Mis van Martin Flyer.jpg267.87 KB