kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland. Het koor – dat bekend staat om zijn mooie koorklank en uitdagende repertoire – staat garant voor uitstekende uitvoeringen.

A Magical Christmas

Door: Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Richard Visser & Kamerkoor Dualis o.l.v. Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

Een nieuw begin
In tijden van corona is het duimen draaien geblazen voor muziekgezelschappen. Maar een crisis biedt ook nieuwe mogelijkheden en uitdagingen, en dat was voor Kamerkoor Dualis en de Provinciale Brassband Groningen een goede reden om bij elkaar te gaan zitten (virtueel uiteraard) om na te denken over een project voor ‘ná corona’, waar alle Groningers, inclusief kwetsbare groepen zoals ouderen, veilig en coronaproof van kunnen genieten. Met dit project willen de musici een nieuw begin markeren na de lange creatieve droogte veroorzaakt door de pandemie.  
Het enthousiasme bij beide groepen is groot. Verschillende ideeën passeerden de revue. ‘Jammen’ op het Forumgebouw of een flash-mob bij het NOS-hoofdstation werden het niet, want de keuze viel uiteindelijk op het organiseren van een spetterend en ambitieus concert getiteld ‘A Magical Christmas’: het ultieme kerstconcert met de warme klanken van koperblazers, engelenzang en orgel.

Concert: luisteren en meedoen
A Magical Christmas wordt een heerlijk feest voor zowel de musici als het publiek, dat op het puntje van de kerkbanken zal zitten. De doelgroep voor dit concert is een breed, Gronings publiek dat houdt van spectaculaire kerstconcerten. Het thema is Engelse en Russische kerstmuziek en daarmee betreden we een prachtige winterse wereld met monumentale werken voor koper, koor en orgel zoals het ‘Gloria’ van de Britse componist John Rutter en ‘In Dulci Jubilo’ van Samuel Scheidt, afgewisseld met kleine a-capella pareltjes voor koor (o.a. van Rachmaninov, Leontovich) en hartverwarmende composities voor brassband (Korsakov, Glinka). Om het kerstgevoel helemaal compleet te maken, wordt het publiek ook uitgenodigd om mee te zingen met verschillende bekende Christmas Carols. 

Genieten op afstand – live registratie
Tot zover klinkt ‘A Magical Christmas’ als een weliswaar fantastisch, maar toch ook ‘gewoon’ kerstconcert. Dat is het niet. Want het is de bedoeling dat dit concert ook als cadeau wordt  aangeboden aan kwetsbare groepen in Groningen, zoals de bewoners van zorgcentra. Er is al contact geweest met zorggroepen in de stad en het aanbod is met enthousiasme ontvangen. Om dit idee te realiseren is een professioneel productiebedrijf aangetrokken dat een registratie zal maken van het concert. Het gaat om een zeer complete registratie, met de beste geluidsapparatuur en een uitgekiende belichting en cameravoering, zodat ook de kijker/luisteraar ‘op afstand’ een optimale beleving van het kerstconcert zal hebben. De zorgcentra kunnen kiezen voor de livestream die rechtstreeks wordt uitgezonden, maar er zal ook een concertregistratie beschikbaar gesteld worden. Dualis en de PBG willen hiermee kwetsbare mensen die waarschijnlijk al langere tijd geen live concert meer hebben kunnen bijwonen, toch een mooie avond bezorgen. De livestream zal daarnaast ook te zien zijn voor publiek dat nog huiverig is een concert te bezoeken: zij kunnen op aanvraag een link naar de streaming ontvangen.

NB: Dit project is onder voorbehoud van financiering.

Concertinformatie: 
Zondag 12 december 2021 - 15:00
Nicolaïkerk, Wijkstraat 32, Appingedam
Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen