kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland

‘Zingen doe je samen’

Kamerkoor Dualis in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor

Een buitenkansje was het. Het Nederlands Kamerkoor stond met een Russisch programma in de Der Aa-kerk in Groningen, en hoe toevallig: Dualis had nog maar net de Russen weer van de standaard gehaald na het concert van afgelopen november. Schnittke door het Nederlands Kamerkoor, daar paste Dualis met de Revolutionaire liederen van Sjostakovitsj toch heel mooi bij. Zo leek ons.

En het management van het NKK was het daarmee eens. Dualis werd meegenomen in het educatieprogramma ‘Zingen doe je samen’ dat het NKK heeft opgezet om de koorcultuur in Nederland op een hoger plan te brengen. Op 9 januari kwam daarvoor Heleen Koele, sopraan bij het NKK, naar Groningen om ons een hele repetitieavond te coachen. Een ontzettend leuke en leerzame ervaring.

Heleen wist met prachtige metaforen een wereld aan gevoel over te brengen, waardoor de Russische muziek nog meer ging leven. Zo prees zij de alten voor hun prachtige pianissimo sololijn aan het begin van deel 7 (waarin een beeld wordt geschetst van een nog dampend slagveld vol verslagen strijders) en zei: “Dat pianissimo is heel mooi, maar nu wil ik je vragen om die noten helemaal te vullen met verdriet…”

De alten zongen het nog een keer, en nu waren de noten werkelijk vol van verdriet. Zo makkelijk kan het zijn.

Weergaloos

Twee weken later, op woensdag 23 januari, toog Dualis dan naar de Der Aa-kerk om in het voorprogramma van het concert ‘Duister Rusland’ van het NKK voor een uitverkochte zaal vijf delen van Revolutionaire liederen te zingen. Een geweldig leuke ervaring, en daarna konden wij op speciaal gereserveerde plaatsen genieten van een weergaloze uitvoering van o.a. het Concert voor Koor van Alfred Schnittke.