kamerkoor dualis

Kamerkoor Dualis is al sinds 2001 een belangrijke culturele factor in het noorden van Nederland. Het koor – dat bekend staat om zijn mooie koorklank en uitdagende repertoire – staat garant voor uitstekende uitvoeringen.

Jubileumconcert Kamerkoor Dualis een groot succes:

Zimmerman imponeerde – Händel sprankelde – Mozart ontroerde

Wat een prachtig weekend was het. Maanden hadden we er naartoe geleefd. “Het voelt als een bruiloft!” zei iemand van het organiserende comité. “Alles is van minuut tot minuut gepland, en nu gaan we het echt doen”. En we deden het echt.

Op vrijdag werd er gerepeteerd, hard gewerkt, muziek gemaakt in de Columnakerk. De solisten stelden zich voor en lieten zich horen: Matthew Baker, Leon van Liere, Sara Klein Horsman en Judith Pranger. En Elsbeth natuurlijk, soliste uit het koor die samen met Judith het prachtige duet in Dixit Dominus – De Torrente – zou gaan zingen. Het geïnspireerde Northern Consort zocht naar de speciaalheid, het uitzonderlijke in de muziek: “We moeten het niet zomaar spelen, maar we moeten iets dóen, goed bewust zijn van de interactie met het koor. Het moet speciaal zijn.”

Zaterdag in de Jozefkathedraal. Fijne ontvangst van het team aldaar, een mooi, nieuw en eigengemaakt podium (!), een geweldige entourage. De podiumrepetitie eindigde met Horen, zien & zwijgen - onze opdrachtcompositie - en Bob Zimmerman en Ruben van Gogh, componist en schrijver, die door het gangpad naar voren kwamen gelopen. Een bijzonder moment. Toen gingen de deuren open en daar kwam het publiek. In drommen.

20:15 uur. Begin concert met de muziek op de standaard. De handen vrij om te vingertikken in het nieuwe, intrigerende a-capellawerk van Van Gogh en Zimmerman. Zeker een gedenkwaardige uitvoering, met prachtige clusterakkoorden en breekbare stiltes in de fermaten die adembenemend waren.

20:30 uur. Het orkest treedt aan, de solisten. Händel’s Dixit Dominus. De recensent noemde het luid vertoon en veel drama. Wat we kunnen zeggen is dat het koor niet kon blijven stilstaan en swingend door de delen heen danste. Met als stilte- en tevens hoogtepunt voor velen het duet van Judith en Elsbeth. Het publiek toonde ook zijn waardering na de laatste akkoorden.

Mozart, het Requiem, na de pauze. Een monumentaal werk dat veel mensen bijna woordelijk zouden kunnen meezingen. Maar als kamerkoor zijnde maakte Dualis er toch iets anders dan anders van. Zoals Geert-Jan vooraf al aankondigde werd het werk nu eens op een barokwijze gebracht, waarbij de polyfonie in het stuk aan de oppervlakte kwam en de lichtheid waarmee Mozart bijvoorbeeld het Lacrimosa op papier zette. Afgewisseld met de prachtige solistenkwartetten werd hier een unieke uitvoering neergezet, die bij zowel het publiek als de zangers en de instrumentalisten een grote indruk achterliet.

Op zondag - in Appingedam - werd de prestatie van zaterdag minstens geëvenaard en al met al kunnen we spreken van een waardig jubileumconcert op alle fronten. Nu op naar een volgend mooi project!

Foto's gemaakt door Cyril Moers (Sint Jozefkathedraal Groningen, 19 november 2016)